Jak zajistit, aby prospěšné bakterie z probiotik přežily cestu do střev

Pokud užíváte probiotika obsahující živé prospěšné bakterie, je třeba podpořit jejich bezpečnou cestu do střevního mikrobiomu, kde mohou působit. Obava především z žaludeční kyseliny, která má vliv na přežití bakterií, se dá eliminovat. Probiotické kmeny jsou schopné přežít v trávicím traktu náročné podmínky. Klíčovou roli pro maximální účinnost hraje především vhodná strava a správné načasování.

Střevní mikrobiom a jeho vliv na zdraví

Mikrobiom je soubor všech mikroorganismů, tedy bakterií, kvasinek, plísní i virů, které osídlují tělo uvnitř i na povrchu. V těle je asi 40 bilionů bakteriálních buněk a pouze 30 bilionů lidských. Ve střevním mikrobiomu je až 1 000 druhů bakterií a každá z nich hraje jinak důležitou roli. Střevní mikrobiom ovlivňuje zdraví střev, hladinu cukru v krvi, funkci srdce i mozku, se kterým jej propojují miliony nervů. Mikrobiom pomáhá produkovat neurotransmitery, jako je hormon štěstí serotonin.

Co jsou probiotika a jak prospívají

Probiotika jsou mikroorganismy žijící v těle hlavně na stěnách tlustého střeva. Jsou důležité při rozkládání potravy a vstřebání živin, ale i při udržování patogenních bakterií v rovnovážném poměru množství. Pokud se přemnoží, nerovnováha ve střevní mikroflóře třeba při užívání antibiotik může způsobit zdravotní potíže. Probiotika ovlivňují hlavně imunitní systém, zažívání a psychiku.

Jak užívat probiotika, aby prošla přes žaludeční kyseliny

V žaludku je díky nízkému kyselému pH náročné prostředí. Nejlepší je užívat probiotika každý den ráno 30 minut před snídaní s obsahem tuku, například z mléčných výrobků. Ráno je žaludeční kyselina přirozeně nejslabší a je pak dál ředěna příjmem potravy. Užívání probiotik ráno s následujícím jídlem zajišťuje největší procento přežití bakterií a tím i jejich největší zdravotní přínos. Pro přežívání bakterií je dle studií důležitější obsah mléčného tuku než obsah bílkovin.

Další tipy jak podpořit přežití a účinnost probiotik

Kromě mléčného tuku zlepšují toleranci bakterií vůči kyselinám i cukry. Pomáhá i sójový protein přidaný do fermentovaného sójového mléka, který pomůže k seskupení žlučových solí, což omezí působení žluči proti probiotikům. Jejich přežití pomohou i prebiotika, jako je například inulin. Fermentované nápoje, potraviny obsahující probiotika a koncentráty živých bakterií a enzymů, jsou klíčem k vitalitě.