Jak pomáhají probiotika při hubnutí

Mikrobi, kteří žijí na povrchu i uvnitř našeho těla, ovlivňují náš zdravotní stav, imunitu, náladu, chuťové preference i tělesnou hmotnost. Zabydlují se především v trávicím traktu, zejména v tlustém střevě, kde žijí stovky nejrůznějších mikrobiálních druhů.

Unikátní mikrobi

Mikrobi se vyvíjeli v symbióze s člověkem doslova milióny let. Jsou pro nás velkými pomocníky. Pomáhají nám s trávením, vstřebáváním živin, vitamínů i minerálních látek. Pomáhají nám tvořit vitamín K i některé vitamíny skupiny B. Tvoří významnou složku imunitního systému, pomáhají nám v boji s bakteriemi způsobujícími onemocnění. Narušení mikrobiální rovnováhy má spojitost i s nadváhouobezitou.

Naše mikrobiota

Na 1 lidskou buňku připadá 1 až 1,3 buněk mikrobů. Naše mikrobiota je tedy velmi robustní, hodně citlivě však reaguje na různé vlivy životního prostředí, užívání léků, obzvláště antibiotik, na stravu, pohyb i kvalitu spánku. Mnoho zdravotních potíží souvisí se snížením diverzity střevní mikrobioty a se změnou poměrů různých mikrobiálních druhů na úkor těch jiných. Mikroby nemůžeme jednoznačně rozdělit na dobré a špatné. Spíše je důležitý jejich počet a poměr.

Narušení mikrobiální rovnováhy

Při narušení mikrobiální rovnováhy se objeví zažívací potíže, plynatost, nadýmání, průjem či zácpa. Existuje i spojitost s vážnějšími onemocněními, jako jsou alergie, astma, akné, ale i rakovina tlustého střeva, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, roztroušená skleróza, dokonce i deprese a další psychická onemocnění. Ovlivňuje i vznik nadváhy, obezity, diabetu 2. typu a metabolický syndrom. Péče o mikroby se opravdu vyplatí. Abnormálně totiž ovlivňují naši tělesnou hmotnost.

Pozor na diety

Dieta s vysokým obsahem tuků zvyšuje poměr bakterií ze skupiny Firmicutes na úkor skupiny Bacteroidetes a posiluje sklon k obezitě. Strava zaměřená na jednoduché cukry zvyšuje podíl proteobakterií, producentů endotoxinu spojovaného s cukrovkou, obezitou a zánětem. Dieta s vysokým podílem bílkovin hlavně živočišného původu zvyšuje citlivost ke střevnímu zánětu. Proteinové a low-carb diety s nízkým příjmem sacharidů a prebiotické vlákniny snižují mikrobiální diverzitu, což je spojováno s mnoha onemocněními včetně obezity.

Jak dostat probiotika do trávicího traktu

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které nám při pravidelném podávání v dostatečném množství pomáhají v prevenci i léčbě mnoha zdravotních potíží. Můžeme je doplňovat pomocí doplňků stravy, ale i z fermentovaných potravin, které se vyrábějí kvašením a přirozeně obsahují bakteriální kultury. Podle mnoha studií pomáhají probiotika i při hubnutí. Proto je důležité pečovat o mikrobiální rovnováhu pomocí stravy a produktů s obsahem prospěšných bakterií a vlákniny.