Důležitost střevního mikrobiomu a péče o něj

Střevní mikrobiom je soubor bilionů mikroorganismů žijících v trávicím traktu. Ty ovlivňují trávení, imunitu, psychiku i vstřebávání živin. Střevní mikroflóra musí být v rovnováze, jinak dochází k zažívacím potížím, chronickým zánětům, oslabení imunity, akné, alergiím, únavě či výkyvům nálad.

Co je to mikrobiom

Jde o přirozený ekosystém mikroorganismů, hlavně bakterií, ale i virů a kvasinek žijících v trávicím traktu. Ovlivňuje naše zdraví, trávení, imunitu i psychickou pohodu. Mikroorganismy spolupracují, komunikují s tělem a zajišťují jeho správné funkce. Největší množství se nachází ve střevech, kde mikrobiom mimo jiné ovlivňuje:

  • Trávení potravy

  • Vstřebávání vitamínů, minerálů a všech živin

  • Imunitní reakce

  • Hormonální rovnováhu

  • Psychickou pohodu

Zdravá mikroflóra

Základem zdravého mikrobiomu je vláknina, nestravitelná složka potravy, která je potravou pro prospěšné bakterie. Ty produkují látky podporující zdraví střev a snižující záněty v těle. Nejlepším zdrojem vlákniny pro mikrobiom je:

  • Zelenina

  • Ovoce

  • Semínka a ořechy

  • Luštěniny

  • Ovesné vločky

  • Celozrnné obiloviny

Přirozená probiotika

Fermentované potraviny procházející přirozeným procesem kvašení obsahují prospěšné živé bakterie. Ty pomáhají udržet rovnováhu ve střevech a zajišťují její zdraví. Jde např. o kysané zelí, kefír a jogurty, které je třeba jíst pravidelně.

Narušený mikrobiom

Různé faktory snižují množství prospěšných bakterií a podporují růst škodlivých, což negativně ovlivňuje procesy v těle. Nerovnováhu mikrobiomu způsobuje řada faktorů:

  • Nadměrná konzumace cukru

  • Časté užívání antibiotik

  • Nedostatek spánku a stres

  • Jednostranná strava bez dostatku vlákniny a živin

  • Nadměrná konzumace alkoholu a kouření

  • Nedostatek pohybu

Vliv mikrobiomu na naši náladu

90% serotoninu, hormonu štěstí, vzniká ve střevech. Smutek, úzkosti, deprese, stres, letargie i špatná nálada souvisí s mikrobiomem. Střeva a mozek spolu neustále komunikují a jejich stav mimo jiné zásadně ovlivňuje i naši psychickou pohodu.

Závěr

Střevní mikrobiom vyžaduje péči. Je třeba věnovat pozornost kvalitě stravy, zařazení vlákniny a probiotik do jídelníčku a vyhýbat se škodlivým návykům. Silný a vyvážený mikrobiom je základem vitality, imunity, fyzického zdraví i psychické pohody. Dejte střevům to, co potřebují a posílíte své zdraví, energií i vnitřní rovnováhu.